• Journal
  • Maakt een bril de ogen zwakker?
Uw verlanglijst
Uw type bril
Do you need varifocals, distance glasses or are screen glasses the better solution? Briladviestool
Uw opticien
Goed om te weten | 07. March 2018

Maakt een bril de ogen zwakker?

De wereld van het zien is fascinerend maar kan soms ook wel wat ondoorzichtig zijn. Zo zijn er vooroordelen en veronderstellingen die iedereen wel eens gehoord heeft maar waarvan niemand echt lijkt te weten of en in hoeverre ze waar zijn. Met de hulp van experts gaan we een aantal van deze mythes eens nader bekijken en hierover opheldering verschaffen!

Een van deze mythes is de wijdverbreide opvatting dat door het dragen van een bril de gezichtsscherpte achteruitgaat.

Maakt een bril de ogen echt zwakker?

De mythe:

"Het oog is net als elke andere spier: hij wordt zwakker als hij niet getraind wordt. Als je naar een bril grijpt, maak je het de ogen gemakkelijk. Ze worden zwak en de gezichtsscherpte gaat nog verder achteruit."

De waarheid: fout!

We vroegen het professor dr. Stephan Degle, professor optometrie en oogheelkundige optica, en kregen te horen dat een oogafwijking niet afhankelijk is van de oogspier en dat het trainen van de oogspier daarom geen aantoonbaar effect heeft. Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.

Stephan Degle is professor in optometrie en oogheelkundige optica en hoofd van de bachelorstudierichting 'Oogheelkundige optica/optometrie' aan de Ernst-Abbe-Fachhochschule in Jena.
Appointment request

Send a non-binding appointment request to the optician of your choice.Phone
??data.request.mail??

Your wish list

To help your optician prepare for the appointment, attach your wish list including your selected spectacles and frames to the appointment request.

Your appointment request has been successfully sent to

You will shortly receive an email confirming the data that has been sent to the optician. The optician will contact you directly to set-up your appointment.

BACK TO HOME
Unfortunately your request could not be sent!

Please try again.

Loading