nav-Id: 1588474 - doc-Id: 1586155

Rodenstock i fire generationer

Få mere at vide om den kendte tyske erhvervsfamilie Rodenstock og vores virksomheds historie.

Randolf Rodenstock: 1990-2003

Randolf Rodenstock tiltrådte i virksomheden i 1976 efter at have studeret fysik og efter at have taget en ekstra uddannelse inden for virksomhedsadministration (MBA) på Management-School Insead, Fontainbleu/Frankrig. I starten tog han sig af den daglige ledelse sammen med sin far. 1990 overtog han hele ansvaret og trimmede Rodenstock til kravene i forbindelse med den tiltagende globalisering.

På grund af stigende omkostninger flyttede Randolf Rodenstock store dele af produktionen til udlandet og sikrede på denne måde konkurrenceevnen. Med tålmodighed og insisteren moderniserede han virksomheden og fokuserede på kerneforretningen „Brille“.

I 2002 gav Randolf Rodenstock familievirksomheden en struktur passende til kapitalmarkedet og åbnede dørene for andre parthavere på vej mod en børsemission. I 2003 skiftede han fra den daglige ledelse til bestyrelsen, og er i denne funktion stadig tilknyttet Rodenstock Gruppen.

I dag er professor Randolf Rodenstock ledende anpartshaver i Familienholding Optische Werke G. Rodenstock GmbH & Co. KG (OWGR). Derudover bestrider han adskillige tillidshverv, blandt andet er han efter 15 år som præsident i Verband der Bayerischen Metall- und Elektroindustrie (VBM) og i Vereinigung der Bayerischen Wirtschaft e.V. (vbw) nu ærespræsident i sidstnævnte.
Han er vicepræsident i Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände - BDA, medlem af præsidiet i Bundesverbands der Deutschen Industrie BDI og formand for Roman Herzog Instituttet.

Rolf Rodenstock: 1953-1990

Med en doktorgrad inden for handel overtog Rolf Rodenstock i 1953 ledelsen efter sin far. Han stod for genopbygningen og det økonomiske mirakel hos Rodenstock. Rolf Rodenstock blev regnet for en af de mest profilerede erhvervspersonligheder i den unge forbundsrepublik.

Ud over brilleglas satsede han også på fremstillingen af brillestel og grundlagde dermed væksten hos Rodenstock. Under hans ledelse blev der indført moderne industrielle planlægnings- og fremstillingsmetoder, og der blev etableret datterselskaber i mange lande.

Samtidig med dette viste Rolf Rodenstock også samfundsansvar: Han stod således i spidsen for Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) i perioden 1978-1984. Fra 1966 til 1978 var han præsident for Institut der Deutschen Wirtschaft (IW). 1971–1990 var han formand for Industrie- und Handelskammer (IHK) for München og Oberbayern.

Alexander Rodenstock: 1905-1953

Alexander Rodenstock trådte ind i firmaet som 22-årig i 1905. Efter tilskyndelse fra sin far havde han afbrudt sine studier inden for fysik og nationaløkonomi, og han overtog ledelsen af familievirksomheden i 1919.

Da han overtog ledelsen, havde Rodenstock 200 medarbejdere, og ved sin død i 1953 var der mere end ti gange så mange. Alexander Rodenstocks tid var præget af udholdenhed og vedholdenhed. Over for perioder med vækst, som før Første Verdenskrig og i 30'erne, stod katastrofale udviklinger såsom to verdenskrige og en økonomisk krise.

På trods af alle forandringer holdt Alexander fast på familievirksomhedens private karakter. Han modstod forsøg på overtagelse og en tvangs-sammenlægning med en konkurrent under nazi-tiden.

Alexander Rodenstock deltog i rådsrevolutionen i München på de borgerlige kontrarevolutionæres side, og var fra 1919 til 1925 medlem af byrådet i München for Bayerische Volkspartei. Endvidere bestred Alexander Rodenstock adskillige tillidshverv i økonomiske og samfundspolitiske institutioner.

Josef Rodenstock: 1878-1905

1. Januar 1878 startede Josef Rodenstock (32), en omvandrende sælger af selvkonstruerede måleinstrumenter og brillestel, driften af firmaet „G. Rodenstock”, der var blevet grundlagt i 1877, i Würzburg sammen med sin bror Michael.

Allerede i 1883 flyttede de firmaet til München, hvor hovedsædet stadig findes.

Den risikovillige entreprenør havde både en udpræget opfinder-spirit, vovemod og en usædvanlig begavelse. Han blev beskrevet som retfærdig, hjælpsom og med humor, men „frygtelig i sin vrede over fejl eller manglende evner”. Han opbyggede virksomheden ud af intet med energi og arbejdsraseri. Selvom han snart blev velhavende, forblev han dog privat et beskedent menneske.

Som erhvervsmand veg han ikke tilbage for konflikter, hvis han var overbevist om, at det var vigtigt for udviklingen af virksomheden. Han havde konflikter med „uprofessionelle brillehandlere”, førte retssager mod konkurrenterne og kæmpede mod øjenlæger, der kritiserede Rodenstocks artikler.